VYPE Guide

7 gyakori tévhit a gőzölésről

7 gyakori tévhit a gőzölésről [i]

Az e-cigarettázás kapcsán jó pár olyan hiedelmet hallottunk már, amelyek az igazság ismeretének hiányában rémisztőnek tűnhetnek. Ezért most sorra veszünk néhányat a legelterjedtebb tévhitek közül, és világosan rámutatunk igazságtartalmukra.

 1. tévhit: A természetes ízanyagok stabil minőséget biztosítanak

Ha vépelésről van szó, más a helyzet a természetes ízesítőkkel kapcsolatban, mint általában. Az egy tévhit, hogy jobban esik a gőzölés, ha kizárólag természetes ízanyagok vannak az eLiquidben. A természetes ízek, bár organikus keverékek, olyasmit is tartalmazhatnak, ami az e-cigarettában felhevítve károssá válhat. Ezen kívül, ami organikus, az nem feltétlenül állandó minőségű. A mesterséges ízanyagok minősége viszont stabil, ezért a felhasználónak folyamatosan ugyanazt a színvonalat tudják nyújtani. Ez különösen fontos az eLiquidek gyártásánál.

2. tévhit: Az édes eLiquidek hizlalnak

Az is egy tévhit, hogy az édes eLiquidek gőzölésétől el lehet hízni. Ezek a zamatok tényleg nagyon meggyőzőek és élvezetesek, de senki nem borít igazi eperkrémet a turmixgépbe, hogy abból csináljon eLiquidet. Fontos azonban kiemelni, hogy az eLiquideket cukorbetegek nem fogyaszthatják. 

3. tévhit: Az eLiquid olyan, mint a fagyálló

Természetesen az se igaz, hogy az eLiquid fagyállóból készül. Az eLiquidben mindössze két fő összetevő van: növényi glicerin és propilén-glikol.Bár van olyan fagyálló, amiben történetesen propilén-glikol is található, de ez az összetevő bizonyos salátaöntetekben és egyes fagylaltokban is fellelhető. A propilén-glikol számos élelmiszer összetevője, amelyek közül egyiket sem néznénk fagyállónak. Ezen kívül még található bennük ízesítő, esetenként bizonyos mennyiségű nikotin és olykor némi víz. Az eLiquidekben viszont nincs dohány. A nikotint tartalmazó eLiquidek nikotinja valóban dohányból származik, de az nem helytálló, hogy az eLiquidekben dohány volna.

4. tévhit: Az eLiquidben van formaldehid

A fagyállóságra vonatkozó hiedelem mellett az is gyakori tévhit, miszerint az e-cigarettákból távozó pára tele van formaldehiddel. Ez abból fakad, hogy egy tudományos vizsgálatban, bizonyos eLiquideket nagyon magas, 400°C-ot meghaladó hőmérsékletnek tettek ki. A szóban forgó vegyületek ilyen körülmények között szabadultak fel belőlük. Ám egy megbízható gyártótól származó, megbízhatóan működő elektronikus cigarettában még távolról sem történik ilyesmi. Aki megbízható gyártótól vásárol, mindig tudni fogja, mi került az általa használt utántöltő folyadékba.

5. tévhit: Az e-cigaretta használat szabályozatlan tevékenység

A tévhitekkel ellentétben a gőzölés tevékenysége nem szabályozatlan. Sőt, a világ számos országa szabályozza mind az eLiquidek, mind a készülékek gyártását és használatát. Ugyanígy, az akkumulátorokra is vonatkoznak előírások, amik kiterjednek az e-cigarettákban alkalmazott áramforrásokra is.

Az eLiquidek maximális nikotinerősségét számos jogrendszer szabályozza, például az Európai Unión belül a dohánytermékekről és a kapcsolódó termékekről szóló irányelv (TPD). Más szabályok az összetevők feltüntetését írják elő, megint mások az eLiquid flakonok kialakításával kapcsolatosan fogalmaznak meg előírásokat, például, hogy azok gyermekbiztos módon legyenek lezárva.

Ezek mellett vannak önként vállalt kötelezettségek is. Például, ha az általunk választott gyártó a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) által jóváhagyott minőségellenőrzési rendszert alkalmazza, akkor önként vállalta, hogy betart egy sor további, a minőségre vonatkozó előírást.

6. tévhit: A gőzölés után víz maradhat a tüdőben

Az sem igaz, hogy ha valaki gyakran vépel, a pára kicsapódhat a tüdejében. Egyrészt a belélegzett pára nagy részét kilélegezzük, másrészt, ami vízpára mégis a tüdődben marad, az bekerül a véráramba, és a szervezet ugyanúgy szabadul meg tőle, mint az összes többi felesleges víztől, amit megittunk.

7. tévhit: Az elektronikus cigaretták felrobbannak

És végül, de nem utolsósorban, az e-cigaretta készülékünkhöz kapott, gyári töltő nem fogja túltölteni az eszközünket. Az elektronikus cigaretták lítium-ion akkumulátorral működnek, ahogy a mobiltelefonok is. Amíg rendeltetésszerűen használjuk a technológiát, addig nincs mitől tartanunk.

————————————

[i] A bejegyzés Steve Kaelble: Vaping for Dummies (Vype Limited Edition, kiadó: John Wiley & Sons, Ltd., The Atrium, Southern Gate Chichester, West Sussex,, 2019.) 6. fejezete alapján készült.