Blog

Etikett: Ezekre figyelj a legjobban

Az elektronikus cigaretták felhasználóinak köre évről évre emelkedik, ezzel alapvetően alakítva át a dohányzási kultúrát. Az e-cigaretták terjedésével és szabályozásával megváltoznak azonban a korábban jól bevett szokások is. Egy csokorba gyűjtöttük azokat a társadalmi normákat, amelyeket érdemes, vagy adott esetben kötelező betartani a mindennapokban az elektronikus cigaretta használata során.

Zárt terekben és a közlekedés során

Természetesen más illemszabályok vonatkoznak ránk szabadtéren és zárt helyiségekben. Közterületen eltérő jelzés hiányában szabadon használhatjuk elektronikus cigarettánkat, míg közintézményekben és zárt légterű szórakozóhelyen csakis a kijelölt dohányzóhelyeken e-cigarettázhatunk. A jogszabályokkal – és az általános illendőséggel is – ellentétes, ha liftben vagy váróhelyiségben használjuk az e-cigarettánkat.

Magyarországon az éttermekben tilos a dohányzás és az e-cigarettázás, és a kerthelyiségek is az esetek többségében úgy vannak felosztva, hogy elkülönítik a dohányzásra kijelölt területet a nem dohányzók számára fenntartott asztaloktól. Érdemes asztalfoglalás előtt megkérdezni a vendéglátóhely munkatársaitól, hogy hol van lehetőség az elektronikus cigaretták használatára. Fontos azonban, hogy a dohányzó asztaloknál is ajánlott felfüggeszteni az e-cigarettázást akkor, ha a megrendelt fogásokat a felszolgáló kihozza az asztalunkhoz.

Amennyiben barátunkat, ismerőseinket, vagy fuvarozóként idegen utasokat szállítunk, ne feledkezzünk meg arról, hogy megkérdezzük, zavarja-e őket, ha elektronikus cigarettát használunk.

A tömegközlekedési eszközökön tilos a dohányzás, így az elektronikus cigarettát sem használhatjuk. Kivétel lehet ez alól a hajótársaságok által üzemeltetett különböző méretű járművek (hajók, kompok), ahol gyakran találhatunk kijelölt dohányzó helyet. Éppen ezért a fedélzeten csak a piktogramokkal jelölt helyeken van lehetőség a gőzölésre.

Baráti társaságban, munkahelyen és utazásaink során

Az elektronikus cigaretták használata a társasági események során eltérő protokollt igényelhet attól függően, hogy milyen jellegű eseményen veszünk részt. Ha nem mi vagyunk a vendéglátók, ne e-cigarettázzunk zárt térben még akkor sem, ha a házigazda közeli jóbarátunk. Amennyiben mi vagyunk a vendéglátók, kérdezzük meg, hogy nem zavarja-e vendégeinket, ha gőzölünk. Étkezés közben azonban teljes mértékben mellőzük az elektronikus cigaretta használatát, hiszen az ízlelést is megzavarhatja.

Munkahelyeken, irodákban tilos az e-cigaretta használata, munka közben gőzölésre is csak a kijelölt dohányzóhelyeken van lehetőség, ahogyan a dohányzásra is.

Külföldi utazásaink során minden esetben ismerjük meg a fogadó ország dohányzási szokásait és jogszabályait. Tartsuk tiszteletben kéréseiket, illemszabályaikat és törvényi rendelkezéseiket még akkor is, ha nem feltétlenül értünk egyet azokkal.