Blog

Etikett: Így készítsd elő elektronikus cigarettádat a repüléshez

Az elektronikus cigarettákkal való utazásnak számos praktikus megoldása és szabályzatban rögzített előírása van, de érdemes szem előtt tartani néhány íratlan szabályt, vagyis elektronikus cigaretta etikettet is, mielőtt útnak indulunk. A bonyolult előírások ugyanis elbizonytalanítják a legtöbb elektronikus cigarettát használót abban, hogy hol lehet és hol nem gőzölni, valamint milyen előkészületeket szükséges megtenni felszállás előtt.

Annak érdekében, hogy segítséget nyújtsunk következő utazásodhoz, összeállítottunk egy kisokost. 10 pontban gyűjtöttük össze a legfontosabb írott és íratlan szabályokat.

  1. Minden országban eltérő jogszabályok rögzítik a dohányzással és az elektronikus cigaretta használatával kapcsolatos törvényeket. Éppen ezért minden esetben érdemes utazás előtt tájékozódni a fogadó ország törvényeiről. Fontos megjegyezni azt is, hogy számos országban, így több dél-amerikai és közel-keleti országban teljes mértékben betiltották az elektronikus cigaretták használatát, így ha beviszed az eszközeidet ezekre a területekre, már a repülőtéren elkobozhatják a hatóságok.
  2. Érdemes utazás előtt meggyőződni arról is, hogy van-e elegendő mennyiségű utántöltő folyadékod, ezek ugyanis eltérő áron vásárolhatók meg az egyes országokban. Sőt, az is elképzelhető, hogy a célországban nem, vagy csak nagyon nehezen tudsz hozzájutni a megfelelő eLiquidekhez.
  3. Fontos ellenőrizni azt is, hogy a célországban átlagosan mekkora a hőmérséklet, hiszen a Vype e-cigarettákat és utántöltő folyadékokat 0-40 Celsius fok közötti hőmérsékleten lehet használni.
  4. A repülőtéren csak és kizárólag a kijelölt dohányzóterületeken lehet elektronikus cigarettát használni. Ezeket a területeket egyértelmű feliratokkal és piktogramokkal jelzik.
  5. Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) iránymutatásai alapján az elektronikus cigarettákat minden esetben érdemes a kézipoggyászba csomagolni teljesen kikapcsolt állapotban.
  6. Fontos az is, hogy a készüléket nem szabad olyan gyúlékony anyagok mellé csomagolni, mint az alkoholt is tartalmazó parfümök.
  7. Az eLiquideket, vagyis az utántöltő folyadékokat 100 ml-es kiszerelésig lehet felvinni a repülőgépre a kézipoggyászban. Ezeket külön védőzáras tasakba kell tenni és be kell mutatni a biztonsági vizsgálaton. Érdemes bontatlan utántöltő folyadékokat vinni, hiszen így megelőzhető a szivárgás.
  8. A repülőgépbe történő beszállást megelőzően fontos kiüríteni az elektronikus cigaretta utántöltő tankját, a fel- és leszállás közben ugyanis a légnyomásváltozás következtében az eLiquid akár ki is folyhat onnan.
  9. Természetesen a tömegközlekedési eszközökön sem lehet használni általánosságban véve az elektronikus cigarettát, sőt, az állomásokon is csak a kijelölt dohányzóhelyeken lehet gőzölni.
  10. A szállodai szobák privát terek, így ha egyedül vagy és nem zavarsz másokat a gőzöléssel, az esetek többségében használhatod az elektronikus cigarettádat. Érdemes azonban megkérdezni a szálloda munkatársait arról, hogy a helyi szabályok biztosan megengedik-e ezt, illetve, hogy a létesítményben hol vannak azok a területek, ahol szabad elektronikus cigarettát használni.