VYPE Guide

Környezetünk és a vépelés*

Környezetünk és a vépelés*

A gőzölés etikettje még mindig kialakulóban van. Belső kutatásaink azt mutatják, hogy az e-cigarettát használó fogyasztók 80%-a úgy véli, tekintettel van másokra az e-cigaretta használat során. A szokásnak nem hódolók harmada szerint, azonban a véperek nem figyelnek oda eléggé a körülöttük lévőkre. Ezért összegyűjtöttük az e-cigarettázás legfontosabb írott és íratlan szabályait.

HOL ÉS MIKOR SZABAD VÉPELNI

Nyilvános helyeken a dohányzásra vonatkozó helyi szabályokat vagy akár törvényi előírásokat egyértelműen feltüntetik. Ahol pedig ilyennel találkozunk, ott általában hasonlóan járnak el az e-cigaretta használatával kapcsolatban is.

Belső kutatásaink alapján a nem e-cigarettázókat a kis, zárt helyen, például váróban vagy liftben történő vépelés és az étteremben gőzölés zavarja a legjobban. De nem árt például a sorban állás alkalmával is tekintettel lenni a körülöttünk lévőkre, mert szintén az előbb említett belső kutatásunk szerint, minden negyedik embert zavar ilyen szituációban a gőzölés. Zárt, közösségi térben, így egy irodában, munkahelyen általában szabályozva van a kérdés. Ahol korlátozások vannak érvényben, ott pedig valószínűleg e-cigarettázásra kijelölt hely is található.

Az elektronikus cigaretták használata jobbára tilos a közlekedési eszközökön, így vonaton, buszon. A taxikban valószínűleg megtalálod a jelzést, ha nem, akkor érdemes rákérdezni a sofőrnél. Minden esetben érdemes biztosra menni, és megkérdezni egy dolgozót vagy tájékozódni a szabályokról az interneten. Más autójában utazva pedig feltétlenül érdemes rákérdezni, zavarja-e a többieket, ha vépelünk.

A suttyomban e-cigarettázást mindenképp ajánlatos elkerülni, mert a tiltott helyen, titokban gőzölést kutatásaink alapján szinte mindenki súlyosan elítéli. Egy biztos, bárhol is vagyunk, érdemes mindig tájékozódni a szabályokról.

VÉPELÉS ÉS UTAZÁS

Az e-cigarettázók valószínűleg egy-egy utazás alkalmával sem szívesen mondanak le a vépelésről. Ám egy nyaralás során is vannak szabályok és praktikus tanácsok, melyeket érdemes megfogadni.

Például azt, hogy a legtöbb repülőtéren és légi járaton tilos a gőzölés. Repülésnél az e-cigarettát és utántöltő folyadékot a kézipoggyászba kell helyezni. A Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet kifejezetten tiltja az elektronikus cigarettázáshoz használt eszközök feladott poggyászban való tárolását. Egyes országokban szigorúan kérik, hogy az eszközök legyenek kikapcsolva, és védve legyenek a véletlen aktiválás ellen. Ezen kívül feltétlenül fontos kiüríteni a készülék tartályát, és magát az eszközt biztonságosan elcsomagolni, hogy ne kerüljön egy táskába bármilyen gyulladásra alkalmas anyaggal.

Az e-cigarettázás etikettje persze országról országra, kultúráról kultúrára változik. Mindig érdemes tiszteletben tartani a helyi szokásokat, és lehetőleg még utazás előtt részletesen tájékozódni. Egyes országokban, így például Argentínában, Brazíliában, Kambodzsában, Jordániában, Szingapúrban vagy az Egyesült Arab Emírségekben tiltják az e-cigarettázást, ezért a vámon akár el is kobozhatják az eszközt.

Ajánlott arról is pontosan tájékozódni, hogy a szálláson vagy konkrétan a szobában szabad-e vépelni, és nem árt informálódni arról sem, lehet-e a célországban eLiquidet vásárolni. Persze a nagyobb repülőtereken általában árusítanak e-cigaretta kellékeket.

––––––––––––––––––––––––––
* A bejegyzés Steve Kaelble: Vaping for Dummies (Vype Limited Edition, kiadó: John Wiley & Sons, Ltd., The Atrium, Southern Gate Chichester, West Sussex,, 2019.) 5. fejezete alapján készült.